Vremenske prilike
u Baru:

MambWeather icon
--- °C

MONTENEGRO (BAR) TIME
TIME ZONE
Central European Time (CET)
UTC/GMT +01:00 hours

 

ČESTITKA

Svim poslovnim partnerima, građanima Bara i Crne Gore, želimo srećnu i uspješnu Novu 2013. godinu!Srecna Nova 2013. Godina!

 

SASTANAK TEN ECOPORT PROJEKTA

U Bariju je 6. i 7.decembra održan početni sastanak TEN ECOPORT projekta koji se realizuje u okviru programa za Jugoistočnu Evropu. Ovaj projekat predstavlja nastavak i unaprijeđenje aktivnosti koje su realizovane u okviru projekta ECOPORT8 u kome je Luka Bar projekt partner.

Da podsjetimo, misija projekta ECOPORT8 je bila garantovanje zdrave i eko konkurencije između luka Jugoistočne Evrope izbjegavanjem ekološke štete, primjenom zajedničkih propisa, zajedničkih zaštitnih i kontrolnih ciljeva, kao i kreiranje eko lučke mreže. U sklopu ovog projekta Luka Bar je, zajedno sa Institutom za biologiju mora iz Kotora, kreirala opšti monitoring plan.Takođe, nabavljena je automatska hidrološka i meteorološka stanica za nadzor kvaliteta vode i vazduha. Na području Luke je nabavljen i separator za tretman površinskih voda.

Ciljevi TEN ECOPORT projekta, na čijem početnom sastanku je učestvovao i predstavnik Luke Bar, su: podizanje svijesti o ekološkim i ekonomskim prednostima održivog upravljanja lukama, zatim, razvoj metodologije za edukaciju i obuku zaposlenih u lukama i ključnih činioca na lučkom području. Jedan od ciljeva ovog projekta je izrada studije izvodljivosti za upavljanje životnom sredinom u lukama, kao i izrada mapa fokusiranih na rizike od zagađenja životne sredine na području luka i gradova, i dr.

U sklopu ovog projekta u Luci Bar će biti implementiran napredni WEBGIS sistem na platformi monitoring sistema koji je, već, instaliran u sklopu projekta ECOPORT8. Ova aktivnost će omogućiti nadgledanje i analizu luke i okružujućeg eko sistema korišćenjem podataka sa satelita.

Luka Bar je izabrana kao direktno odgovorna za aktivnosti oko izbora opreme za monitoring i ona će postati referentna lokacija za ostale luke Jadrana.

 

Lokalna radionica ADRIMOB projekta

Danas je u Luci Bar održana prva, od predviđenih tri, lokalna, tematska radionica ADRIMOB projekta, a koji se realizuje u okviru IPA ADRIATIC programa. Ovaj projekat usmjeren je na favorizovanje razvoja održivog transportnog sistema uz i između Jadranske obale, kao i njihovog zaleđa.

Projekt partneri ADRIMOB projekta, njih osamnaest, su predstavnici šest zemalja i to: Italije, Grčke, Albanije, Hrvatske,Slovenije i Crne Gore.

Projekat uključuje više luka prekograničnog područja kao što su: Venecija, Ravena, Rimini, Ćezenatiko, Pezaro-Urbino Peskara, Brindizi, Bari, Rovinj, Rab, Split, Drač, Bar i Igumenica, započet je u februaru 2011. godine, a završava se u januaru 2014.

Na današnjem sastanku, o ulozi Luke Bar u ADRIMOB projektu, govorio je dr Deda Đelović. Rade Stanišić je u svom izlaganju istakao koji su ciljevi i aktivnosti, ostvareni i planirani rezultati ovog projekta. Olivera Đakonović iz Uprave carina Crne Gore, prisutne je informisala o Unifikaciji carinskih procedura sa EU regulativom. O kontinuitetu sertifikacije Sistema upravljanja kvalitetom u Luci Bar, govorio je mr Danilo Radoman. Dejan Novović je objasnio koji su to osnovni pravci za razvoj putničkog i ro-ro terminala u Luci bar.

O značaju učešća Luke Bar u međunarodnim projektima govorio je gospodin Đelović.

 
Strana 8 od 25